Musea

Museum de 5000 Morgen is veranderd in De Verhalenwerf. De Verhalenwerf vindt plaats in bibliotheek Hoogeveen. De Verhalenwerf vertelt het verhaal van Hoogeveen: afgegraven en opgebouwd. 

Schatkamer van Hoogeveen
Het verhaal van Hoogeveen wordt verteld aan de hand van de schatkamer van Hoogeveen. Oftewel de topstukken uit de museumcollectie: beelden, foto’s herinneringen en multimedia. In de loop der jaren zijn duizenden objecten verzameld. De bibliotheek blijft museale taken uitvoeren en doet dit in de vorm van een verhalenwerf, een actieve ontmoetingsplek. De verzamelde objecten blijven wel in bezit van de gemeente omdat ze veelal door inwoners aan de gemeente ter beschikking zijn gesteld.

De Verhalenwerf
Op dertien scheepswerven bouwden mensen samen aan nieuwe schepen. Deze werven zijn een symbool voor de ontwikkeling van Hoogeveen en voor de nieuwe rol van de bibliotheek. De Verhalenwerf wordt de plek waar Hoogeveners samen bouwen en werken aan de verhalen over het heden en verleden van Hoogeveen. Samen met betrokkenen zoals de historische verenigingen, vrijwilligers, het onderwijs,  de culturele instellingen en bedrijven wordt gewerkt aan het verhaal van Hoogeveen.
In november verscheen ook een speciale brochure over de verhalenwerf. De papieren versie is verkrijgbaar bij Bibliotheek Hoogeveen.
De digitale versie kunt u ook downloaden (pdf)

Sinds 7 november 2015 is een tijdelijke opstelling in het museum in de bibliotheek te zien: De Verhalenwerf in uitvoering. Heel veel schatten die tot nu toe zijn verzameld staan in grote transportkisten tentoongesteld. Ook zijn veel voorwerpen uit  Museum De 5000 Morgen en voorwerpen die al lang voor het publiek verborgen lagen in een depot te bekijken. De toegang is gratis.

Huize Venedal en meer
Sinds 16 december 2017 is Hoogeveen een kunst- en cultuurplek rijker! Op die dag opende Huize Venendal Museum en meer zijn deuren. Het museum is ingericht met wisselende exposities van hedendaagse gerenommeerde kunstenaars. Museum en méér, want buiten dat je er een lekker kopje koffie kunt drinken, kunnen er ook workshops gegeven worden en andere evenementen plaatsvinden.

Openingstijden zijn van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Een bezoek aan Huize Venendal is gratis. Het museum is gevestigd aan de Hoofdstraat 9 in Hoogeveen.